Om verdensarven; del 2: UNESCO. Ved Sigrid Straand.

21. oktober 2019 kl. 19.30 - 20.30

På Bø hotell. Kontaktperson BRK: Bente Dysthe. Nærmere informasjon:
RJUKAN-NOTODDEN INDUSTRIARV
Den 5. juli 2015 fikk Rjukan – Notodden Industriarv plass på UNESCOs verdensarvsliste. UNESCO er FNs organisasjon for utdanning, vitenskap, kultur og kommunikasjon. Å bli plassert på verdensarvlista er det høyeste internasjonale kvalitetsstempel et område kan få her i verden. Lista er over områder og objekter av uerstattelig kultur- og/eller naturverdi for menneskeheten.
Industriarven på Rjukan og Notodden kom på verdensarvslista ut fra sin epokegjørende oppfinnelse; industriell framstilling av gjødsel til landbruket ved hjelp av vannkraft, og således reddet verdens matvareproduksjon. Rjukan – Notodden Industriarv er samtidig historien om «den andre industrielle revolusjon» basert på vannkraft. Den representerer det store, industrielle gjennombruddet basert på sammenkobling av kraft, teknologi og kapital.
Verdensarven består av fire hovedkomponenter:
• Kraftproduksjonen. Dammer, tunneler, kraftlinjer og et utvalg kraftstasjoner fra Møsvatn til Notodden, der vannkraft ble omgjort til elektrisk kraft.
• Fabrikkområdene. Hydroparkene på Rjukan og Notodden, med bygningsmasse og maskiner, som lysbueovnene.
• Transportåren. Hele løpet for Tinnosbanen og Rjukanbanen, inkludert kaianlegg og to jernbaneferger fram til utskipningspunktet for kunstgjødsel på Notodden.
• Industrisamfunnet. Flere bydeler på Notodden, og Rjukan Hydro-by – en hel by bygd av Norsk Hydro, med boliger, institusjoner, næringsbygg, veier og parker.

Sosiale medier

Møteinformasjon

Møtested: Bø Hotell
Adresse: Gullbringvegen 32
Postnummer: 3800
Sted: Bø i Telemark
Land: NO
Møtedag: Mandag
Møtetid: 19:30:00
Møtespråk: no
Møtedetaljer: Link til FB sida: https://www.facebook.com/pages/B%C3%B8-Rotaryklubb/501822026547128?fref=ts

Les merrotary lenker

Nyheter fra
rotary INTERNATIONAL:

Loading RSS...

NORFO - Rotary RSS

Loading RSS...

District - Rotary RSS

Loading RSS...